Kalp Sağlığı İçin Öneriler
Vücudumuzun en önemli organlarından biridir kalbimiz. Bir günde ortalama 1000 kez kasılır ve her kasılmasında organlarımız için gerekli olan kan dolaşımını sağlar. Kalbin kendisini besleyen damarlar vardır ve kalbin her gevşemesinde bu damarlara kan dolarak, kalbin beslenmesi sağlanır.
Günümüzde 40 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlarda ölüm nedeni, yüzde 50’ye varan oranlarda kalp ve damar hastalıklarıdır. Yüksek kolesterol, sigara, tansiyon, kişinin genleri, beslenmesi ve yaşam tarzı bu hastalıkların nedenlerinden sadece birkaçı.
Özellikle kolesterol ve tansiyon yüksekliğinin önlenmesi kalp damar hastalıklarından korunmada çok önemli. Kolesterolün bir kısmını vücudumuzun kendisi üretir, bir kısmını ise yediğimiz gıdalarla alırız. Kolesterol her ne kadar çeşitli hormonların yapıtaşını oluştursa da vücutta belirli bir oranın üzerine çıktığında damar hastalıklarına zemin hazırlar. Diyetsel kolesterol doymuş yağ asitlerinden gelir. Bunlar daha çok kırmızı et, şarküteri ürünleri, balık ve tavuğun derisinde, kremalarda, tereyağında ve yağlı soslarda bulunur.
Bitkisel steroller
Sağlığımızı iyileştirme potansiyeli özelliğine sahip fonksiyonel besinlerden biri olan bitkisel sterollerinde düzenli kullanıldığında kan kolesterol düzeyini azalttığı görülmüş. Bitkisel steroller hemen hemen tüm bitkilerde bulunur. Ayrıca ayrıştırılarak çeşitli yoğurtlara ve margarinlere eklenmeye başlanmıştır. Bitkisel steroller yapısal olarak kolesterole benzer ancak kolesterolün rakibidir. Karışık bir diyete ek olarak bitkisel sterol ilave edilmiş yoğurt veya margarin tüketildiğinde, bağırsakları kolesterol ve bitkisel sterol arasında bir yarış yapılır ve yarışı bitkisel sterol kazanarak fazla kolesterolün dışkı ile vücuttan atılmasını sağlar. Kuruyemişler de içerdikleri tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve bitkisel steroller nedeni ile kalbi korur.
Omega-3
Yine hayvansal fonksiyonel besinlerden biri olan Omega-3 yağ asitleri; somon, uskumru, sardalya gibi balıklarda daha çok bulunur. Omega-3 yağ asitleri kötü kolesterol olan LDL’yi düşürür. Günde 35 gram kadar balık tüketimi bile ani kalp krizine bağlı ölümü azaltır. Özellikle iyi bir bitkisel protein ve lif kaynağı olan kuru baklagillerin düzenli kullanımı kalp damar hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutar.
Ekleyen Diyar